Szczegóły

Czas przygotowania: 90 min
Poziom trudności: Łatwy
Porcja dla: 2 osób

Składniki

  • 1/ 2 szklanki Kaszy gryczanej białej
  • 4 czerwone papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce mielonej kurkumy, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, kolendry i suszonego oregano
  • 1 papryczka chili
  • 1 cukinia
  • 1 puszka 400 g pomidorów krojonych

Sposób przygotowania

  1. Papryki wydrążyć z gniazd nasiennych, wrzucić do wrzątku i gotować przez 1 minutę, odcedzić. Odłożyć jedną połówkę papryki i pokroić ją w kosteczkę.
  2. Ugotować kaszę gryczaną: do garnka wsypać suchą kaszę, wlać 1 i 1/2 szklanki wody, posolić, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 15 – 20 minut, do miękkości.
  3. Na większej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek. Następnie dodać wszystkie przyprawy w proszku. Po chwili dodać posiekaną papryczkę chili bez pestek. Cukinię pokrojoną w kosteczkę i smażyć mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut.
  4. Dodać odłożoną pokrojoną paprykę, rozdrobnione pomidory z puszki, wymieszać i gotować przez ok. 4 minuty. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Na koniec dodać ugotowaną kaszę jaglaną.
  5. Farsz wyłożyć do wgłębień papryki, doprawić solą i pieprzem, wstawić do piekarnika i zapiekać bez przykrycia przez ok. 25 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu można skropić oliwą i posypać ziołami.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz