Szczegóły
Czas przygotowania: 90 min
Poziom trudności: Łatwy
Porcja dla: 2 osób
Składniki
- 1/ 2 szklanki Kaszy gryczanej białej
- 4 czerwone papryki
- 1 łyżka oliwy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce mielonej kurkumy, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, kolendry i suszonego oregano
- 1 papryczka chili
- 1 cukinia
- 1 puszka 400 g pomidorów krojonych
Sposób przygotowania
- Papryki wydrążyć z gniazd nasiennych, wrzucić do wrzątku i gotować przez 1 minutę, odcedzić. Odłożyć jedną połówkę papryki i pokroić ją w kosteczkę.
- Ugotować kaszę gryczaną: do garnka wsypać suchą kaszę, wlać 1 i 1/2 szklanki wody, posolić, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 15 – 20 minut, do miękkości.
- Na większej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek. Następnie dodać wszystkie przyprawy w proszku. Po chwili dodać posiekaną papryczkę chili bez pestek. Cukinię pokrojoną w kosteczkę i smażyć mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut.
- Dodać odłożoną pokrojoną paprykę, rozdrobnione pomidory z puszki, wymieszać i gotować przez ok. 4 minuty. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Na koniec dodać ugotowaną kaszę jaglaną.
- Farsz wyłożyć do wgłębień papryki, doprawić solą i pieprzem, wstawić do piekarnika i zapiekać bez przykrycia przez ok. 25 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu można skropić oliwą i posypać ziołami.
Smacznego!