Szczegóły

Czas przygotowania: 120 min
Poziom trudności: Łatwy
Porcja dla: 2 osób

Składniki

  • Szynka wieprzowa
  • 6 śliwek
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki miodu
  • 6 żyłek sosu sojowego
  • sok z połowy pomarańczy
  • plastry pomarańczy
  • gałązki świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania

  1. Szynkę wieprzową nadziewamy w środku podduszonymi śliwkami
  2. Gotową szynkę oblać marynatą (powstała z oliwy, miodu, sosu sojowego, soku z połowy pomarańczy) i wstawić na noc do lodówki
  3. Szynkę włóż do foliowego rękawa, z wierzchu obłóż plastrami pomarańczy i gałązkami rozmarynu
  4. Wstaw do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piecz od 50 min.
  5. Zdejmij foliowy rękaw z synki i piecz przez kolejne 20-30 min.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz